Racing Science Honda (RSH350)

För att kunna bygga en Klassisk Racer behöver man en bra donator, donatorn måste vara av samma typ som ursprunget och helst från samma tidsålder. Vår 1971 års modell Honda CB350 har det som krävs, he he den har alltid varit vår femte fullblods racer, utan att veta om det!?

Vi hittade den i ett vedskjul i byn Kolsva utanför Köping, två tidigare ägare enligt registreringsbeviset ”den var min farfars, han köpte den av sin kompis som köpte den ny” sa grabben ”men farfar gick bort för några år sedan sen tog farsan hand om den” Den har nog stått ett tag, den hade mossa på tanken! Nu har den gjort sitt i den här skepnaden, den är lite trött och den är ganska sliten men djupt, djupt där inne har det alltid bott en racer, en klassisk Honda 350 racer ???

RSH350 Chassi

Det finns en hel del olika typer av chassi att välja mellan och det finns lika många ”skolor” som det finns rambyggare. Vi väljer att bygga om ramen ungefär så som Honda gjorde men med lite modernare gaffelvinkel. Vi tillverkar en ramjigg så geometrin håller sig stabil och ramen inte slår sig när vi svetsar i den och så vill vi ju kunna tillverka fler ramar. Vi vill ha den bästa fjädringen och väljer Maxton som just nu har den bästa classic godkända. Deras Cerani replika gaffel inte bara ser bra ut utan fungerar även suveränt bra och då är det ju lika bra att välja Maxton stötdämpare bak också??? Vi kommer att bromsa med ett Honda orginal bromshandtag till ett AP-Racings Lockheed 2-kolvsok på en ISR classic 300mm skiva och för att hålla kursen stabil monterar vi Öhlins styrdämpare. Vi tillverkar en massa grejer själva, konsoler, fästen, drev, hajfena, stänkskydd, fotpinnar, bromspedal, tankremmar med fästen, styrkronor, kåpfästen, mm, mm.. och det är ju precis det som är grejen 👍

RSH350 motor

Vi har satt ihop några Honda motorer vid det här laget och vet att en bra ”bottendel” är nyckeln till en problemfri säsong. Vi snyggar till ett bra motorblock, i den här motorn skall vi ha en växellåda med ”tät” femma, CB450 kopplingskorg och primärdrivning. Vi skall prova en modifierad CB360 vevaxel, CB360 vevaxeln har en grövre stor ände på vevstaken och det gör den lite mer robust än CB350 veven. CB360 vevaxeln har inte samma splines på primärdrevet som 350 och inte heller samma dimension på ramlagren. Förutom omfattande modifieringar av mittenlagren (ytterdiametern slipades ned, oljekanalerna flyttades) kräves nytillverkning av en lagerhållare för ett nytt rullager på tändningssidan, på tramsmissionssidan passade CB350 lagret perfekt! Det krävdes en hel del detektivarbete för att hitta ett primärdrev till vevaxeln, det visade sig att primärdrevet till en CB500T och CB450 1975-76 passar perfekt med CB450 kopplingskorg. I kopplingskorgen satte vi racing lameller och hårdare fjädrar så det griper i ordentligt när man skall iväg! Motorn har 66mm borr vilket ger utrymme för några överdimensioner inom 350cc reglementet, vi kör med Viseco högkomp kolvar och istället för knaster har vi teflonknappar i änden på kolvbulten.

RSH 350 motor

En helg när vi besökte Nisse Eriksson i hans verkstad i Orrefors så visade han oss hur han portar topplock till CB350 och vilka ventildimensioner han använder. ”Portning är ett jäkla skitjobb så det får ni göra själva” sa han! Så vi åkte hem och portade en topp, satte i Cappelini ventiler med Nisses ventilfjädrar, ventilbrickor och våra egna insugsrör. Vi valde en modern lösning för kamkedjesträckningen och bytte rullarna mot KA-kamkedjesträckare med teflonskena istället och då behövdes topplocket fräsas ur lite för att den skall få plats att röra sig obehindrat. När vi var färdiga tog vi med den till Gelleråsen och visade den för Nisse, ”hmmm det ser ju riktigt bra ut, den kommer fungera bra” sa han. Andningen kommer att ske genom ett par Mikuni VM32 från Braigasen och styras av Megacycle X5 kamaxel, kamaxeln har så stora lober att ventilhuset måste modifieras för att få in kamaxeln på plats men det är ju inga problem för oss, bara lite tid i fräsmaskinen 😁👍